Begyndelsen

Roy Kelton Orbison blev født i en lille by ved navn Vernon, Texas, USA, den 23. april 1936, men voksede op i Wink, Texas. Roy’s forældre flyttede til Wink kort efter Roy blev født, og det var her han, og hans to brødre Sammy og Grady Lee – en storebror og en lillebror – voksede op.

Wink var en by i udvikling. Det var en olieby beboet af omrejsende og vagabonder, der kom til byen for at tjene penge i olieindustrien for derefter at rejse videre igen.

Orbie Lee Orbison og hans kone Nadine og familie boede her i ti år. Orbie Lee, Roy’s far arbejde i oliebranchen om dagen, hvor han var formand for et arbejdssjak, og om aftenen greb han sin countryguitar og spillede i stil med Roy Rogers. Nadine var sygeplejerske og interesserede sig for sygeplejegerningen.

Det sidste nye musikalske skud på stammen, Roy, bragte glæde til familien og deres venner. Det var et trygt hjem med en stabil familie, der havde en fredfyldt baggrund.

R1Hans far havde med sin kærlighed for countrymusikken en stor indflydelse på Roy, ligeså havde hans onkel, der var mester til at spille bluesmusik.
Roy viste meget større interesse for musik end sine brødre. I 1942 på hans seks års fødselsdag fik han en guitar af sin far og husker tilbage:

“…my father gave me a guitar when I was six years old. I told him I wanted a harmonica. He asked me, if a guitar would be OK instead, and I said sure!”

Både hans far og onkel havde stor fornøjelse af at lære ham at spille guitar, og de introducerede ham for sange af Jimmy Rogers og Hank Williams. De gjorde det så godt, at Roy i en alder af ni år allerede var en habil guitarist. Roy begyndte at spille i skolen, og besøgte blandt andet en radiostation i Kermit, Texas, K.V.W.C. Her deltog han i et radioprogram, der hed Talent Hour hver lørdag. Her sang han countrysange og You Are My Sunshine var en af favoritterne. Roys forældre arbejde på dette tidspunkt begge i forsvarsindustrien i Fort Worth, Texas.

På grund af deres beskæftigelse vidste mange af soldaterne ikke om de var i live næste dag, og familien Orbison inviterede dem derfor indenfor, når de var på vej igennem byen. Roy og hans forældre spillede og sang for dem i et forsøg på at muntre dem op.

Roy husker tilbage:

“…if I learned to play the guitar and sing very well, I got to stay up later than the rest of the kids, and actually be a part of the festivities.”

Snakken hos Orbison drejede sig hovedsageligt om krigen og musikken, og Roy husker:

”…music was the happy part of the soldiers’ lives, the other being fighting and dying. I wanted to join the good part, to make them happy. Their happiest times were my happiest times and I wanted to continue on this way.

I soon realized that music could make people happy… and I liked that.”

Det gjorde alt sammen et stort indtryk på den unge knægt, og da han var ti år prøvede han lykken i en talentkonkurrence i et af de mange omrejsende medicinshows. Han delte førstepræmien med en femtenårig dreng og de vandt begge $ 7,50.